2024-09-14

Uydu verileri ile deprem öngörülebilir mi?

Uydu verileri, 2023 Türkiye depreminden 19 gün önceki anormallikleri ortaya koydu

Son yapılan bir çalışma, depremlerin toprak, atmosfer ve iyonosferdeki anormallikler aracılığıyla çok daha önceden belirlenebileceğini gösteriyor. Bu çalışmada, 6 Şubat 2023'te Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen iki depremin öncesi ve sonrasına ait uydu verileri incelendi. Çin'in CSES-01 sismik-elektromanyetik uydusu ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Swarm misyonu kullanıldı.

Prof. Mehdi Akhoondzadeh, depremlerden 12-19 gün önce toprak yüzeyinde ve 5-10 gün önce atmosferde anormallikler gözlemledi. Bu anormallikler su buharı, metan, ozon ve karbon monoksit seviyelerini içeriyordu. Ayrıca, iyonosferde 1-5 gün önce belirgin anormallikler tespit edildi.

Bu anormalliklerin sırasıyla toprak, atmosfer ve iyonosferde görülme zamanları, sinyallerin toprakta başladığını ve daha yüksek seviyelerde ortaya çıktığını gösteriyor. Bu tür verilerin, deprem erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Gelecekteki depremler üzerinde yapılacak çalışmalar, bu kalıpların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir.


Mehdi Akhoondzadeh, Analyses of data from the first Chinese seismo electromagnetic satellite (CSES-01) together with other earthquake precursors associated with the Turkey earthquakes (February 6, 2023), Journal of Applied Geodesy (2024). DOI: 10.1515/jag-2024-0024


Hiç yorum yok: