2024-09-16

Evde yapılan kolon kanseri tarama testi FIT (fekal immunokimyasal test

Yeni bir çalışma, evde yapılan non-invaziv kolorektal kanser tarama testlerinin kolonoskopi kadar etkili olduğunu gösterdi. Araştırma, evde yapılan FIT (fekal immunokimyasal test) testinin, kolorektal kanser ölüm riskini %33 oranında azalttığını ortaya koydu. Ohio State Üniversitesi ve Kaiser Permanente'den araştırmacılar, 11,000'den fazla hastanın verilerini inceledi ve FIT testinin yıllık uygulanmasının on yıllık kolonoskopi ile eşdeğer olduğunu belirtti. Çalışma, taramanın erişilebilirliğini artırmayı ve ırksal eşitsizlikleri ele almayı vurguluyor.

Kaiser Permanente, Amerika'nın en büyük evde tarama programlarından birine sahip ve evde kolorektal kanser taramasını yaygınlaştırma konusunda liderlik yapıyor. Çalışmanın kıdemli yazarına göre, uygun tarama testi uygulanmalı ve yapılmalıdır. Ancak, bazı insanlar korku veya utanma nedeniyle tarama kolonoskopisi yaptırmayabilir, bu da hastalığın daha ileri evrelerinde teşhis edilmesine neden olabilir.

FIT testi, dışkı örneği alınarak evde yapılır ve laboratuvara gönderilir. Kolonoskopi, anormal FIT sonuçlarını takip etmek için yapılmalıdır. Araştırmada, FIT taramasının kolorektal kanser ölüm riskini %42 oranında azalttığı gözlemlendi.

Hiç yorum yok: