2024-09-16

Açlık sonrası beslenmenin kök hücrelerine etkisi

Açlık sonrası beslenmenin kök hücreleri aktive ettiği ancak bu sürecin kanser öncesi büyümelere neden olabileceği fareler üzerinde yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.

Farelerde açlık sonrası beslenme, bağırsaklardaki hasarı onaran kök hücrelerin aktivitesini artırmaktadır. Ancak, bu aktivasyon süreci, kanser yapıcı genetik değişikliklere sahip farelerde kansere yol açabilecek poliplerin gelişme riskini artırmaktadır.

Araştırmalar, açlık sırasında kök hücrelerin yağları enerji kaynağı olarak kullanarak bağırsak onarımını hızlandırdığını göstermiştir. Fakat açlık sonrası beslenme, bu kök hücrelerin kanser riskini artırabilecek şekilde çoğalmasına neden olabilir.

Yapılan çalışmalar, kök hücrelerin sürekli bölünebilme yeteneğinin kanser öncesi hücrelere yol açabileceğini ortaya koymuştur. Kök hücrelerin refeeding (beslenme) döneminde aktive edilmesi, farelerde tümör gelişme riskini artırabilir.

Ancak, bu bulguların insanlara nasıl yansıyacağı ve ne derece geçerli olduğu henüz net değildir. Araştırmalar, bu bulguları doğrulamak ve olası riskleri daha iyi anlamak için klinik denemelere ihtiyaç duyulacağını vurgulamaktadır.



Hiç yorum yok: