Yapay zeka (AI) alanındaki hızlı ilerlemeler, dünya genelindeki mühendislerin insan beyninin yapısını ve işlevlerini taklit eden yeni mimariler ve donanım bileşenleri geliştirmesine yol açtı.
Bugüne kadar geliştirilen çoğu beyin ilhamlı teknoloji, nöronların ateşlenmesinden esinlenmiş olup, sinirsel unsurların genel yapısını ve bilgi işlem süreçlerine katkılarını tam olarak yansıtmıyor.
Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sinapsların (nöronlar arasındaki bağlantılar) ve dendritlerin (nöron gövdesinden uzanan dallar) yapısını taklit eden yeni bir nöromorfik hesaplama mimarisi tanıttı.
Nature Electronics dergisinde yayınlanan bu yapay beyin sistemi, iyon katkılı sol-jel filmlerle kaplanmış çok kapılı silikon nanotel transistörlerin hesaplama modeli kullanılarak geliştirildi.
Çalışmanın yazarı Carlo Vittorio Cannistraci, bu fikri ilk kez Milano Politeknik Üniversitesi'nde AI ve beyin biyomühendisliği alanında yüksek lisans yaparken geliştirdiğini belirtti. Cannistraci, beynin bağlantı yapısını ve sinaptik mekanizmaları taklit eden bir yapay zeka tasarımı yapmayı hedeflediğini vurguladı.
Araştırmacılar, dendritlerin morfolojisini ve sinapsların temel işleyişini nöromorfik bir hesaplama modeli ile taklit etmeye çalıştı. Bu bağlamda, yeni bir "dendristor" cihazı geliştirdiler.
Dendristor, dendritlerin gerçekleştirdiği işlemleri, iyon katkılı filmlerle kaplı transistörlerin fiziksel özelliklerinden faydalanarak simüle ediyor.
Bu cihaz, nöronların dallarındaki iyon hareketlerini taklit ederek, sinyalleri belirli bir eşik değere ulaştıklarında aktif hale getiren yapay "sessiz sinapslar" da içeriyor.
Bu yeni nöromorfik yaklaşım, daha az enerji tüketerek hareket algılamada mevcut yapay sinir ağlarına göre daha verimli sonuçlar elde edebiliyor. Ayrıca, dendritlerin morfolojisini ve sinaptik bağlantıların seyrek yapısını da taklit ederek sinir devrelerinin işlevselliğini artırıyor.
Araştırmacılar, gelecekte bu yapay sinir devrelerini geliştirerek, daha karmaşık AI görevlerini yerine getiren mimariler oluşturmayı planlıyorlar.
https://techxplore.com/news/2024-07-brain-artificial-dendritic-neural-circuit.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder