Dünyada Bir İlk - Kök Hücreler Bir Kadının Diyabetini Tersine Çevirdi
Kadın, "Artık şeker yiyebiliyorum," dedi. Nakilden bir yıl sonra, özellikle pilav gibi yiyecekleri keyifle tükettiğini belirtti. Kadının kimliği gizli tutuldu.
Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nden nakil cerrahı James Shapiro, "Bu ameliyatın sonuçları şaşırtıcı," dedi. "Önceden büyük miktarda insüline ihtiyaç duyan bu hastada diyabet tamamen tersine çevrildi."
Bu çalışma, kök hücrelerin diyabet tedavisinde kullanılmasını inceleyen öncü denemelerden biri. Tip 1 diyabette, bağışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırır. Geleneksel olarak, ada hücresi nakli bu hastalığı tedavi edebilir, ancak yeterli sayıda bağışçı yoktur ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanmak gerekmektedir.
Kök hücreler, vücuttaki herhangi bir dokuyu üretme potansiyeline sahip olup, laboratuvarda süresiz olarak çoğaltılabilir. Bu hücreler kullanılarak sınırsız miktarda pankreas dokusu üretilebileceği düşünülmektedir.
Pekin Üniversitesi'nden hücre biyoloğu Deng Hongkui ve ekibi, tip 1 diyabetli üç kişiden alınan hücreleri, vücuttaki herhangi bir hücre tipine dönüşebilecek pluripotent bir duruma getirdi. Bu hücreler, kadın hastanın karın kaslarına enjekte edildi. İki buçuk ay sonra, kadın yeterli miktarda insülin üretmeye başladı ve bir yıldan fazla bir süredir bu üretimi sürdürüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder