2024-09-20

İki fazlı yaşlanma, 44 ve 60

Bilim insanları, insanların iki dönemde hızla yaşlandığını tespit etti: 44 ve 60 yaşlarında.

Eğer aniden kırışıklıklar, ağrılar veya yaşlanmış hissetme gibi belirtiler fark ettiyseniz, bunun bilimsel bir açıklaması olabilir. Araştırmalar, yaşlanmanın yavaş ve sürekli bir süreçten ziyade en az iki hızlanmış dönemde gerçekleştiğini gösteriyor.

25-75 yaş arası kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, 44 ve 60 yaşlarında belirgin yaşa bağlı değişimler tespit edildi. Bu bulgular, kas-iskelet sistemi ve kardiyovasküler hastalıklardaki artışları açıklayabilir.

Araştırmada, 108 gönüllüden düzenli olarak kan, dışkı, deri, ağız ve burun örnekleri alındı. Çalışma, 135.000 farklı molekül ve mikrop incelendi. Yaşlanma ile ilgili en büyük değişikliklerin 40'lı yaşların ortalarında ve 60'lı yaşların başlarında olduğu görüldü.

İlk yaşlanma dalgası, kalp hastalıkları ve kafein, alkol ve yağ metabolizmasıyla ilgili molekülleri içeriyordu. İkinci dalga ise bağışıklık sistemi, karbonhidrat metabolizması ve böbrek fonksiyonlarını etkileyen molekülleri içeriyordu. Kas ve deri yaşlanması her iki dönemde de etkileniyordu.

Bu bulgular, yaşa bağlı hastalıkların riskinin 60 yaşından sonra hızla arttığını gösteriyor ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yönelik müdahaleler yapılabileceğini vurguluyor.

https://www.theguardian.com/science/article/2024/aug/14/scientists-find-humans-age-dramatically-in-two-bursts-at-44-then-60-aging-not-slow-and-steady


Hiç yorum yok: