2024-09-09

THz yönlendirici silikon çip.

Terahertz ışınlarını yönlendiren çip, geleceğin ultra hızlı internetine zemin hazırlıyor

6G ve XG kablosuz iletişim için çok bağlantılı THz topolojik yönlendirici silikon çip.

Terahertz iletişim teknolojileri, internetin hem çok daha hızlı hem de daha güvenilir olmasını sağlayacak. Bu yenilikler, 6G gibi gelecek nesil ağlarla kablosuz iletişimi dönüştürecek. Araştırmacılar, bu amaçla bir silikon topolojik yönlendirici çip geliştirdiler.

Terahertz frekansları, 6G'nin temelini oluşturuyor ve telekomünikasyon şirketleri bu teknolojiyi 2030’a kadar hayata geçirmeyi planlıyor. Şu anki kablosuz ağlarda kullanılan radyo frekansı spektrumu giderek dolarken, terahertz dalgaları daha boş bir alan olan mikrodalgalar ve kızılötesi arasındaki frekansları kullanıyor. Bu yüksek frekanslar, geleceğin veri yoğun uygulamaları için ideal olan devasa veri miktarlarını taşıyabiliyor.

Geliştirilen çip, bir terahertz sinyalini 54 küçük sinyale bölüyor ve bunları 184 küçük kanaldan yönlendiriyor. Her bir ışın, saniyede 40 ila 72 gigabit hızında veri iletebiliyor ki bu hız, günümüzün 5G ağlarından çok daha yüksek. Çip, yapay zeka yardımıyla, terahertz dalgaları için mikro boyutta bir petek desenine sahip olacak şekilde tasarlandı. Bu kanallar, etrafındaki 360 dereceyi kapsayan güçlü ve odaklanmış ışınlar gönderiyor, böylece Wi-Fi yönlendirici veya diğer iletişim cihazları etrafındaki tüm cihazlar yüksek hızlı sinyali alabiliyor.

Terahertz dalgaları, 4G ve 5G ağlarında kullanılan düşük frekanslı sinyallere göre daha kısa bir menzile sahip. Ancak ışın yönlendiriciler, bu yüksek frekanslı sinyalleri hassas bir şekilde yönlendirerek sinyal kaybını ve bozulmasını önlüyor. Beamformer (ışın yönlendirici) teknolojisi, sinyalleri belirli yönlere odaklayarak hem verimliliği hem de güvenilirliği artırıyor. Bu odaklı yaklaşım, sinyalin menzilini uzatırken, kalitesini de iyileştiriyor.

Bu çip, 4K ultra yüksek çözünürlüklü bir filmi saniyeler içinde indirmenizi sağlayabilir ya da sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimlerini gecikmesiz olarak destekleyebilir. Ayrıca, gerçek zamanlı holografik iletişim ve akıllı şehirlerde trafik sistemlerinin daha verimli yönetilmesi gibi birçok alanda devrim yaratabilir.

Terahertz yönlendirici çip, yüksek frekanslı sinyal iletimindeki zorlukların üstesinden gelerek, daha hızlı ve güvenilir kablosuz iletişim için önemli bir adım temsil ediyor.

https://techxplore.com/news/2024-09-chip-terahertz-stage-ultrafast-internet.html

Hiç yorum yok: