2024-09-09

PEPITEM ve Yaşlanmaya Bağlı Enflamasyon

PEPITEM: Yaşlanmaya Bağlı Enflamasyonu Önleyici Yeni Bir Ajan

Doğal olarak oluşan bir peptit olan PEPITEM, yaşlı bireylerde bağışıklık tepkisini canlandırabilir ve yaşlanmaya bağlı enflamasyonu (inflammageing) önleyebilir. Bu durumun birçok yaşa bağlı hastalığın ana nedeni olduğu düşünülmektedir.

Bugün npj Aging dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, yaşlanmayla ilgili enflamasyonu azaltan ve yaşlı bireylerde bağışıklık fonksiyonunu normale döndüren koruyucu bir ajan olma potansiyeline sahip.

PEPITEM (Trans-Endotelyal Geçişin Peptit İnhibitörü), ilk kez 2015 yılında Birmingham Üniversitesi'nde tanımlandı. PEPITEM yolunun bağışıklık hastalıklarındaki rolü daha önce gösterilmiş olsa da, bu araştırma PEPITEM'in yaşlanan bireylerde sağlıklı yaşam süresini artırma potansiyeline sahip olduğunu gösteren ilk bulguları sunuyor.

Dr. Myriam Chimen, Asif Iqbal ve Helen McGettrick liderliğindeki araştırmacılar, yaşlanmanın enflamatuar yanıtı nasıl olumsuz etkilediğini ve PEPITEM’in bunu nasıl düzeltebileceğini inceledi.

Sağlıklı bir bağışıklık sisteminde, PEPITEM bağışıklık hücrelerinin kan ile doku arasında düzenli geçişini sağlar ve aşırı bağışıklık tepkisini engeller. Romatoid artrit, tip 1 diyabet ve lupus gibi bağışıklık hastalıklarında bu yol bozulur ve kronik enflamasyona yol açar.

Araştırmada, genç ve yaşlı farelere bağışıklık testi uygulandı ve PEPITEM’in her iki grupta beyaz kan hücresi hareketini nasıl etkilediği incelendi. Sonuçlar, yaşlı farelerde bağışıklık hücrelerinin aşırı tepki verdiğini ve bu durumun PEPITEM uygulaması ile azaltılabileceğini gösterdi. Bu da PEPITEM yolunun yaşla birlikte azaldığını ortaya koyuyor.

İnsanlarda yapılan ikinci bölümde, 45 yaş altı ve 60 yaş üstü bireylerden elde edilen B hücreleri üzerinde çalışıldı. PEPITEM, B hücrelerinin salgıladığı bir proteinden türemekte ve üretimi adiponektin hormonu tarafından tetiklenmektedir. Araştırmacılar, yaşlı bireylerden alınan B hücrelerinde bu üretim sürecinin bozulduğunu buldular.

Dr. Chimen, yaşa bağlı olarak PEPITEM-adiponektin yolunda azalma olduğunu ve bunun yaşlanmaya bağlı enflamasyon üzerindeki etkisini gösterdiklerini belirtti. Bu bulgular, yaşlılıkta aşırı enflamasyonu azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen bir ajan geliştirme olasılığını ortaya koyuyor.

https://www.birmingham.ac.uk/news/2024/pepitem-a-novel-protective-agent-for-inflammageing

Hiç yorum yok: