2024-09-02

Nitrojenden argona enerji aktarımı

Nitrojenden argona enerji aktarımı, atmosferik havada çift yönlü kaskad lazerlenmeyi sağlar.

Havada lazer üretimi genellikle optik boşluklara, yani ışığı ileri geri yansıtan aynalarla sağlanır. Ancak, yakın zamanda bazı fizikçiler, optik boşluk kullanmadan açık havada lazer ışığı üretimini, yani boşluksuz lazerlenmeyi araştırmaya başladılar.

Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA) ve Max Born Enstitüsü'nden araştırmacılar, bu olguyu açıklayan bir fiziksel mekanizma keşfettiler. Bu mekanizma, nitrojen (N2) ve argon (Ar) arasında foton aracılığıyla enerji aktarımını içeriyor.

Araştırmacılar, 261 nm dalga boyundaki lazer ışını ile Ar atomlarına üç foton absorpsiyonunun ardından, boşluksuz, çift yönlü ve lazer benzeri süperfloresans emisyonunu gözlemlediler. Ayrıca, argonun %1 oranında bulunduğu havada, bu süperfloresansın dalga boyunun değiştiği keşfedildi. Bu durum, nitrojenden argona radyatif enerji aktarımını kolaylaştıran yeni bir hava lazerlenme mekanizmasının varlığını ortaya çıkardı.

Bu mekanizma, atmosferik havada çift yönlü, iki renkli kaskad lazerlenmeyi mümkün kılıyor ve bu, fizik camiasında uzun süredir aranan bir hedef olan geri yönlü hava lazerlenmesini sağlama potansiyeline sahip.

Araştırmacılar, gelecekte bu mekanizmanın fiziksel detaylarını, özellikle de kuantum salınımlarını incelemeyi planlıyor. Bu yeni mekanizma, uzaktan algılama teknolojilerinin geliştirilmesi için yeni fırsatlar sunabilir.

Physical Review Letters (2024). 
DOI: 10.1103/PhysRevLett.133.063201. 
On arXiv: arxiv.org/abs/2405.04089

Hiç yorum yok: