2024-08-29

V2X nedir?

ABD Ulaştırma Bakanlığı (U.S. DOT), araçların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacak yeni bir teknolojiyi devreye sokmayı planladığını açıkladı. Bu adım, motorlu araç kazalarını azaltma amacı taşıyor.

16 Ağustos 2024'te ABD Ulaştırma Bakanlığı, kaza ve yaralanmaları azaltmak amacıyla "Araçtan Her Şeye" (Vehicle-to-Everything - V2X) teknolojisinin ülke genelinde hızla yaygınlaştırılması için bir plan açıkladı.

Bakanlığa göre, V2X dağıtım planı "yol güvenliği, hareketlilik ve verimliliğe odaklanıyor; araçların ve kablosuz cihazların birbirleriyle ve yol altyapısıyla iletişim kurmasını sağlayan teknolojiyi içeriyor."

V2X teknolojisi, araçların birbirleriyle, yayalar, bisikletliler, engelli bireyler ve diğer savunmasız yol kullanıcıları gibi diğer yol kullanıcılarıyla ve yol altyapısıyla kablosuz olarak mesaj alışverişi yoluyla iletişim kurmasını sağlıyor. Bu mesajlar, araçların ve diğer yol kullanıcılarının konumu ve hareketleri, trafik koşulları – donanımlı trafik sinyallerinin durumu ve mevcut yol koşulları – hava durumu, yol yüzey durumu, çalışma alanları ve diğer aksaklıklar hakkında kritik bilgiler içerebilir.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, güvenli ve birlikte çalışabilir V2X bağlantısını sağlamak için 5.895-5.925 GHz frekans bandını kullanmayı planlıyor.

Yetkililer, V2X teknolojisinin 2036 yılına kadar "devreye alınmış ve faal" olmasını hedefliyor.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, "Bugün, ulaşım sektöründe hayat kurtarma ve seyahat şeklimizi dönüştürme gücüne sahip bir ulusal planı ortaya koymada önemli bir dönüm noktasına ulaştık," dedi. "Bakanlık, V2X'in potansiyel güvenlik faydalarını kabul ediyor ve bu plan, bu teknolojinin ülke genelinde benimsenmesine bir adım daha yaklaştıracak."

Araştırma ve Teknoloji Baş Yardımcı Sekreteri ve Baş Bilimci Dr. Robert C. Hampshire, "Plan, kamu ve özel sektör ortaklıklarıyla iş birliği içinde hazırlandı ve ileriye taşındı. Bu, paydaşlara birlikte çalışabilir V2X teknolojilerinin ulusal, yaygın dağıtımıyla güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi sağlamak için gerekli bilgileri sağlıyor. Plan, V2X piyasasında yatırım, araştırma ve dağıtımı hızlandıracak," dedi.

Hızlandırılmış V2X dağıtım planı hakkında daha fazla bilgi edinebilir veya aşağıdaki ABD Ulaştırma Bakanlığı basın toplantısını izleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok: