2024-08-23

Dayanıklılığın Sırrı: Bağırsağınız ve Beyninizde Gizli

Dayanıklılığın Sırrı: Bağırsağınız ve Beyninizde Gizli

Yeni bir araştırma, dayanıklı bireylerin sağlıklı beyin fonksiyonlarına ve bağırsak mikrobiyotasına sahip olduğunu belirledi. UCLA Health tarafından yapılan bu çalışma, dayanıklı bireylerde bilişsel ve duygusal düzenleme bölgelerinde belirgin beyin aktiviteleri ve sağlıklı bağırsak mikrobiyota faaliyetleri olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, bu kişilerin bağırsak mikrobiyotasının düşük inflamasyon ve daha iyi bağırsak sağlığı ile ilişkilendirilen metabolitler ürettiği belirlendi.

Araştırmaya katılanlar, dirençlilik derecelerine göre iki gruba ayrıldı. Yüksek dirençlilik gösteren grup, daha az kaygılı ve depresif olup, duygusal düzenleme ve bilişsel işlevlerle ilgili beyin bölgelerinde daha fazla aktivite gösterdi. Aynı grup, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasına sahip olup, düşük inflamasyon ve güçlü bir bağırsak bariyeri ile ilişkilendirilen gen aktiviteleri sergiledi.

Araştırma ekibi, dayanıklılığı artırmak için müdahalelerin beyin ve bağırsak mikrobiyota aktivitelerini değiştirebileceğini araştırmayı planlıyor. Bu tür müdahaleler, gelecekte hastalıkları önleyebilecek potansiyele sahip olabilir.

https://scitechdaily.com/the-secret-to-resiliency-its-in-your-gut-and-brain/


Hiç yorum yok: