2024-08-21

ABD üniversitelerindeki ayrımcılık

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin üniversitelerdeki ayrımcılık karşıtı (affirmative action) programları yasaklamasının ardından, MIT'nin 2028 giriş sınıfında Siyah, Hispanik, Yerli Amerikalı ve Pasifik Adalı öğrencilerin oranı keskin bir düşüş gösterdi.

2028 sınıfında bu gruplara mensup öğrenciler, öğrenci kitlesinin %16'sını oluştururken, önceki yıllarda bu oran %25 civarındaydı. Özellikle 2027 yılı ile kıyaslandığında, Siyah öğrencilerin oranı %15'ten %5'e, Hispanik ve Latin öğrencilerin oranı ise %16'dan %11'e düştü. Beyaz öğrencilerin oranı ise %37 ile geçen yıla benzer kaldı.

Buna karşılık, Asya kökenli Amerikalı öğrencilerin oranı %40'tan %47'ye yükseldi. Yüksek Mahkeme'nin kararı, Harvard Üniversitesi'ne karşı açılan ve Asya kökenli Amerikalı başvuru sahiplerine diğer gruplardan daha yüksek akademik standartlar uygulandığını iddia eden bir davaya dayanıyordu.

MIT Başkanı Sally Kornbluth, duyuruda, "Sınıf her zamanki gibi birçok açıdan olağanüstü, ancak geçen yılki Yüksek Mahkeme kararı sonucunda, MIT topluluğunun on yıllardır sağlamak için çalıştığı geniş ırksal ve etnik çeşitlilik aynı derecede sağlanamadı," dedi.

MIT, Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından yeni öğrenci profili hakkında istatistik yayımlayan ilk seçkin üniversite oldu.

https://www.nytimes.com/2024/08/21/us/mit-black-latino-enrollment-affirmative-action.html

Hiç yorum yok: