2024-08-21

Nixon şoku nedir?

"Nixon Şoku" (Nixon Shock) terimi, 15 Ağustos 1971'de ABD Başkanı Richard Nixon tarafından alınan ve dünya ekonomik sistemini köklü bir şekilde değiştiren bir dizi kararları ifade eder. Bu kararların en önemlisi, ABD dolarının altına sabitlenmesi sisteminin sona erdirilmesiydi.

1944'te Bretton Woods Anlaşması ile, ABD doları dünya rezerv para birimi haline gelmiş ve dolar altına sabitlenmişti (1 ons altın = 35 ABD doları). Diğer ülkelerin para birimleri de dolara sabitlenmişti. Ancak, 1960'lar ve 1970'lerin başında ABD'nin artan enflasyonu, dış ticaret açığı ve Vietnam Savaşı'nın maliyetleri, doların değer kaybetmesine ve altın rezervlerinin azalmasına yol açtı.

Nixon, bu durumu kontrol altına almak ve ABD ekonomisini stabilize etmek amacıyla doların altına sabitlenmesini sona erdirdi ve bu kararla Bretton Woods sistemini fiilen sona erdirmiş oldu. Böylece, dünya genelinde para birimlerinin altın karşılığı olmadan serbestçe dalgalanmasına neden oldu ve bu da uluslararası finansal sistemde büyük bir değişim yarattı.

Hiç yorum yok: