Kaybetme korkusu, ilişkilerde ve iş hayatında sorunlara, psikolojik problemlere yol açabilir. Yoğun kaygıya eşdeğer olan bu korku, bir insanı, nesneyi ya da durumu kaybetme olasılığıyla karşılaşıldığında ortaya çıkar.
Kaybetme korkusu, eş, sevgili, ebeveyn, arkadaş, iş, kariyer veya değerli eşyalar gibi önemli unsurlara karşı hissedilebilir. Kime veya neye yönelik olduğu fark etmeksizin, bireyler başkaları tarafından önemsiz görülen şeyleri de kaybetmekten korkabilirler.
En sık görülen kaybetme korkusu türleri şunlardır:
- Başarıyı kaybetme korkusu
- İşi kaybetme korkusu
- Çocukların ebeveynlerini kaybetme korkusu
- Ebeveynlerin çocuklarını kaybetme korkusu
- Sevgiliyi/eşi kaybetme korkusu
- Sevdiklerini kaybetme korkusu
- Değerli bir eşyayı kaybetme korkusu
- Kontrolü kaybetme korkusu
- Özgürlüğü kaybetme korkusu
- Mutluluğu, huzuru kaybetme korkusu
Kaybetme Korkusunun Nedenleri
Kaybetme korkusunun nedenleri kişiden kişiye değişir. En yaygın neden, sevdikleri tarafından terk edilme deneyimidir. Sevgili, eş, anne, baba veya arkadaş tarafından terk edilen bireyler, kaybetme korkusu geliştirebilirler.
Başka bir neden ise, bireylerin iş veya okulda başarısızlık yaşamalarıdır. Özgüven eksikliği de kaybetme korkusuna yol açabilir. Kendini yetersiz gören bireyler, terk edileceklerini veya istenmeyeceklerini düşünüp kaybetme korkusu yaşarlar.
İz bırakan olaylar da kaybetme korkusuna neden olabilir. Örneğin, bir kişi annesinin verdiği kolyeyi kaybetmekten korkabilir, çünkü bu kolye annesiyle ilişkilidir.
Kaybetme Korkusunun Üstesinden Gelmek
Kaybetme korkusu, sürekli kaygıya, iş ve okul hayatında ya da ilişkilerde yanlış kararlara yol açabilir. Aşırı ilgi gösterme, kıskançlık veya kontrol etme isteği gibi davranışlar görülebilir. İş hayatında, bu korku bireyleri başkalarının başarılarını engellemeye itebilir. Ayrıca, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder