2024-08-07

Isıyı elektriğe dönüştüren Chipler

Avrupa'daki araştırmacılar, bilgisayar işlemcilerinin atık ısısını elektriğe dönüştürebilen yeni bir alaşım geliştirdi. Bu alaşım, çip üstü enerji hasadı için önemli bir adım ve daha enerji verimli elektronik cihazların geliştirilmesine yol açabilir. Kalay eklenen germanyumun termal iletkenliği önemli ölçüde azalırken, elektriksel özellikleri korunuyor, bu da onu termoelektrik uygulamalar için ideal hale getiriyor.

Araştırma, Almanya'daki Forschungszentrum Jülich ve IHP – Leibniz Institute for High Performance Microelectronics, İtalya'daki Pisa ve Bologna Üniversiteleri, ve Birleşik Krallık'taki Leeds Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Bulgular, ACS Applied Energy Materials dergisinin kapağında yer aldı.

Avrupa'da her yıl yaklaşık 1.2 Ekzajoule düşük sıcaklıkta ısı, BT altyapılarından ve cihazlardan çevreye yayılıyor. Araştırmacılar, mevcut yarı iletken üretim teknolojisi ile uyumlu olmayan malzemeler nedeniyle bu ısının elektriğe dönüştürülememesine çözüm arıyorlardı. Yeni alaşım, 4. ana gruptaki elementlerden oluştuğundan, CMOS çip üretim sürecine kolayca entegre edilebiliyor. Bu alaşımlar silikon bazlı bilgisayar çiplerine entegre edilerek atık ısı elektriğe dönüştürülebilir.

Araştırma grubu lideri Dr. Dan Buca, kalay eklemenin germanyumun termal iletkenliğini önemli ölçüde azalttığını ve elektriksel özelliklerini koruduğunu belirtti. Bu araştırma, termoelektrikler, fotonik ve spintronik gibi alanlarda cihaz performansını da artırabilir. Aynı çipte bu teknolojilerin birleştirilmesi, daha kompakt cihazların geliştirilmesine olanak tanır. Fotonik bileşenler, daha hızlı veri iletimi ve daha düşük güç tüketimi sağlar, spintronik ise manyetik tabanlı bilgi işleme sunar.

https://www.techspot.com/news/103806-chips-could-harvest-their-own-energy-using-newly.html

Hiç yorum yok: