2024-10-02

Evrendeki en büyük su rezervi

Astronomlar, evrende şimdiye kadar tespit edilen en büyük ve en uzak su rezervini keşfettiler. Bu devasa su kütlesi, Dünya'nın okyanuslarında bulunan sudan 140 trilyon kat daha fazla olup, Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir kuasarın etrafında bulunuyor.

Kuasarların etrafındaki kara delikler, çevrelerindeki gaz ve tozu tüketerek büyük miktarda enerji yayar. APM 08279+5255 adlı kuasar, Güneş'ten 20 milyar kat daha büyük bir kara delik barındırıyor ve bin trilyon güneşe eşdeğer enerji üretiyor. Araştırmacılar, bu kuasarın çevresindeki su buharının yaygın olduğunu ve bu gazın X-ışınları ve kızılötesi radyasyonla ısındığını buldu.

Bu keşif, suyun evrende ne kadar yaygın olduğunu ve büyük kara deliklerin çevresindeki gaz bulutlarında su buharı bulunduğunu kanıtlıyor. Ancak, bu gazın geleceği belirsiz; ya yıldızlara dönüşebilir ya da kuasardan dışarı atılabilir.

Araştırma, Caltech ve NASA gibi kurumlar tarafından desteklenmiş olup, bulgular Astrophysical Journal Letters'ta yayımlandı.


Hiç yorum yok: