2024-10-13

Aşk ve Arzunun Kimi Zaman Kötü Tanrısı: Cupid kimdir?

Aşk ve Arzunun Kimi Zaman Kötü Tanrısı: Cupid

Cupid ismi, günümüzde çoğunlukla aşk ve ilişkilerle anılıyor. Google’da “Cupid” araması yaptığınızda, karşınıza pek çok çöpçatanlık sitesi çıkıyor. Bugün küçük, yay ve ok taşıyan bir çocuk figürü gördüğümüzde aklımıza hemen Cupid gelir. Ancak Cupid kavramı nereden doğdu ve neden binlerce yıldır aşk ve arzu ile ilişkilendiriliyor?

Cupid Kimdir?

Cupid, Roma mitolojisinde aşk, arzu ve çekimin tanrısıdır. Latince'de "Cupid" kelimesi "tutkulu arzu" anlamına gelir. Genellikle Venüs (aşk ve güzellik tanrıçası) ve Mars’ın (savaş tanrısı) oğlu olarak tasvir edilmiştir. Yay ve ok taşıyan bu figür, zamanla aşkın simgesi haline gelmiştir.

Yunan Mitolojisinde Eros

Cupid’in Yunan mitolojisindeki karşılığı Eros’tur. Eros, ilk olarak Hesiod’un MÖ 700’lerde yazdığı Theogony adlı eserinde aşk tanrısı olarak anılmıştır. Eros’un oklarıyla insanları aşka düşürebilmesi ya da sevgiden uzaklaştırabilmesi, Cupid’in de en önemli özelliklerinden biri olmuştur. Altın oklar, aşk uyandırırken, kurşun oklar ise soğukluk yaratırdı.

Cupid’in Oyunları

Cupid’in karanlık yönü de vardı. En bilinen mitlerden biri, Apollo’nun Eros’u küçümsemesi sonucu Eros’un ona altın ok atarak onu bir nympha olan Daphne’ye aşık etmesidir. Ancak Daphne’ye de kurşun bir ok atan Eros, Daphne’nin Apollo’dan uzak durmasını sağlamış ve Apollo’yu sonsuz bir aşk acısına mahkum etmiştir.

Cupid ve Psyche

Bir diğer ünlü hikaye, Cupid ve Psyche efsanesidir. Venüs, Psyche’yi kıskandığı için Cupid’den onu bir canavara aşık etmesini ister. Fakat Cupid, Psyche’ye aşık olur ve onunla evlenir, ancak bir şartla: Psyche asla onun yüzünü görmeyecektir. Bu kural bozulduğunda Cupid kaçar, ancak yıllar sonra Psyche, Cupid’i bulur ve sonsuza dek birlikte yaşarlar.

Sonuç

Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra bile Cupid, Orta Çağ ve Rönesans dönemi sanatında sıkça yer aldı. Bugünkü yay ve ok taşıyan küçük çocuk imgesi, Rönesans döneminde şekillenmiş ve modern zamanların çöpçatan sembolü haline gelmiştir.


Hiç yorum yok: