Çin'deki birkaç kurumdan biyologlardan oluşan bir ekip, yeni keşfedilen bir tardigrad türünün yüksek radyasyon dozlarına dayanma yeteneğini daha iyi anladı. Araştırma, Science dergisinde yayımlandı.
Tardigradlar, diğer canlıların yaşayamadığı ortamlarda hayatta kalma yetenekleriyle ünlüdür; örneğin, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dış yüzeyinde yaşayabilirler. Bu çalışmada, araştırma ekibi bu olağanüstü yetenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçladı.
Çalışma, altı yıl önce, Henan Eyaleti'nde yeni bir tardigrad türü keşfedilmesiyle başladı. Bu tür, Hypsibius henanensis olarak adlandırıldı ve genomu dizilendi. 14,701 gen buldular ve bunların yaklaşık %30'unun sadece tardigradlara özgü olduğunu keşfettiler. Daha sonra bu canlıların DNA'sını gama ışınları ile bombardımana tabi tutarak etkilerini incelediler.
Araştırmacılar, tardigradın DNA'sındaki 2,801 genin DNA onarımıyla ilgili olduğunu buldular. Özellikle, radyasyona maruz kalma sırasında hayatta kalmasına yardımcı olan üç temel faktör belirlediler.
İlk faktör, DNA'sı hasar gördüğünde onarma yeteneğidir. Radyasyon, atomların elektronlarını serbest bırakarak DNA'yı hasara uğratır. H. henanensis'in, bu tür hasarı, yalnızca tardigradlar tarafından üretilen TRID1 adı verilen bir protein kullanarak hızlı bir şekilde onardığı keşfedildi.
İkinci faktör, radyasyona maruz kalma sırasında aktive olan bir genin, mitokondrial ATP sentezinde önemli olan iki protein üretmesini sağlamasıdır. Tardigradlarda bu proteinlerin aynı zamanda DNA onarımına da yardımcı olduğu görünmektedir.
Üçüncü faktör, H. henanensis'in radyasyon hasarını minimize etme yeteneğidir; bu tür, hücrelerde sorun yaratmadan serbest radikalleri temizleyen etkili antioksidanlar olarak görev yapan çok sayıda protein üretir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder