2024-07-15

Project Cumulus nedir?

Project Cumulus, 1950'lerin başında Birleşik Krallık tarafından yürütülen bir meteorolojik araştırma ve deney projesiydi. Bu proje, bulut tohumlama (cloud seeding) tekniklerini kullanarak yağmur yağdırma üzerine çalışıyordu. 

Bulut tohumlama, bulutlara kimyasal maddeler (genellikle gümüş iyodür veya kuru buz) enjekte ederek yağmur yağmasını teşvik etmeyi amaçlayan bir tekniktir. Project Cumulus'un amacı, özellikle tarım ve su kaynakları yönetimi gibi alanlarda fayda sağlamak için yağış miktarını artırmaktı.

Bu proje, "Operation Witch Doctor" olarak da bilinir ve özellikle 1952 yılının Ağustos ayında Lynmouth, Devon'da meydana gelen büyük sel felaketi ile ilişkilendirilir. Bu sel felaketinde 34 kişi hayatını kaybetti ve bazı insanlar bu felaketin bulut tohumlama deneyleriyle bağlantılı olduğunu iddia etti. Ancak, bu iddialar hiçbir zaman kesin olarak kanıtlanmadı. 

Project Cumulus, 1952 yılında sona erdi ve projeyle ilgili belgeler uzun süre gizli tutuldu. Proje, modern bulut tohumlama çalışmalarının öncüsü olarak kabul edilir.

Hiç yorum yok: