2024-07-10

KIBRA, Mzeta ve Uzun vadeli bellek

KIBRA

KIBRA, WWC1 geni tarafından kodlanan ve böbrek ile beyinde yoğun olarak ifade edilen bir proteindir. Bellek ve öğrenme ile sinaptik plastisitede önemli bir rol oynar. KIBRA, Dendrin ve Protein kinaz Mζ (PKMζ) gibi çeşitli proteinlerle etkileşime girer ve sinaptik fonksiyonlar için önemlidir. KIBRA gen varyantları, hafıza performansı ve bilişsel işlevlerdeki farklılıklarla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca KIBRA, hücre büyümesi ve organ boyutunu düzenleyen Hippo sinyal yolunda da yer alır.

Yeni araştırmalar, KIBRA'nın uzun süreli anıların stabilize edilmesinde kritik bir "yapıştırıcı" olarak işlev gördüğünü ve sinaptik gücü koruyarak anıların sürekli olmasını sağladığını ortaya koymuştur. Bu çalışmalar, KIBRA'nın PKMζ ile etkileşime girerek sinapsları güçlendirdiğini ve eski anıları silme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.

Mzeta

Mzeta, Protein kinaz Mζ (PKMζ) olarak da bilinen ve uzun süreli potansiyasyon (LTP) ile sinaptik plastisitenin korunmasında rol oynayan bir protein kinazdır. PKMζ, Protein kinaz C'nin (PKC) bir izoformudur ve öğrenme ile hafıza gibi süreçlerde yer alır. KIBRA ile etkileşime girerek, beyindeki hafıza ile ilgili işlevlerin düzenlenmesine katkıda bulunur. PKMζ, sinapsları güçlendiren en önemli molekül olarak bilinir ancak birkaç gün içinde parçalanır. KIBRA, PKMζ'nin sinapsları güçlendirmesini sağlayan kalıcı bir sinaptik etiket görevi görür ve anıların uzun süreli stabilitesini sağlar.

Daha fazla bilgi için makalenin tamamına [buradan] ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: