Evrensel Zihin
Evrensel zihin, ya da evrensel bilinç, evrendeki tüm varlıkların ve oluşumların temelinde yatan metafizik bir kavramdır. Bu kavram, zihnin ortaya çıkışından önce evrende meydana gelen organik olmayan varlıkları ve oluşumları da kapsar. Evrensel bilinç, bu etkileşimlerin kaynağıdır ve onların farkındalığı ile bilgilerini içerir.
Evrensel zihin kavramı, MÖ 480'den sonra Atina'ya gelen ön-Sokratik filozof Anaksagoras tarafından sunulmuştur. Anaksagoras, canlıların büyümesinin, organizmaların çevresindeki maddelerden besin elde etmelerini sağlayan zihin gücüne bağlı olduğunu öğretmiştir. Aristoteles, Anaksagoras'ın bu zihin kavramını övmüş, ancak hem Aristoteles hem de Platon, bu kavramın ahlaki bir eylem içermediğini eleştirmiştir.
Anaksagoras'ın en orijinal düşüncesi, nous (zihin veya akıl) doktrinidir. Farklı bir Yunanca kelime olan gnósi (bilgi), organik ve inorganik varlıkların dünyasında gözlemlenenleri daha iyi yansıtır.
Chu Ch’an, “Evrensel zihin, bu yüzden, hiçbir şeye atfedilemez. Mutlak olmak, niteliklerin ötesine geçer. Örneğin, sonsuz olarak tanımlansa bile, bu onun sonlu olan her şeyi dışlaması anlamına gelir, ancak kitabın tüm argümanı, evrensel zihnin tek gerçeklik olduğu ve duyularımızla algıladığımız her şeyin bu zihinden başka bir şey olmadığıdır” demektedir.
Bu terim, daha sonra Hegel gibi filozofların yazılarında tekrar ortaya çıkmıştır. Hegel, “Zihnin bilgisi en yüksek ve en zordur, çünkü en 'somut' bilimdir. Bu mutlak buyruğun anlamı, Kendini Bil − ister kendisinde ister ilk söyleyişinin tarihi koşullarında olsun − yalnızca bireysel kapasiteler, karakter, eğilimler ve zaaflar açısından kendini tanıtmaktan ibaret değildir. Emrettiği bilgi, insanın gerçekliğinin − esasen ve nihayetinde doğru ve gerçek olanın − zihnin gerçek ve özsel varlık olarak bilgisidir.” demektedir.
Evrensel Zihin'in kesin tanımları olmasa da, New Thought hareketi yazarları onu yüce sıfatlarla tanımlarlar.
Science of Mind hareketinin kurucusu Ernest Holmes:
“Evrensel Zihin her türlü bilgiyi içerir. O, her şeyin nihai potansiyelidir. Ona göre her şey mümkündür.”
New Thought yazarı Charles Haanel ise evrensel zihin ve insanlarla ilişkisi hakkında:
“Evrensel Zihin’in sınırsız kaynakları vardır ve her yerde olduğunu hatırladığımızda, bizim de o Zihin’in bir tezahürü olduğumuz sonucuna varırız.”
Evrensel zihnin doğası her yerde mevcut olarak tanımlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder