Horseradish sosu, yaban turpundan yapılan, keskin aromalı, ferah ve hafif acı bir sostur. Özellikle et yemekleri, rostolar, biftek, somon, sandviç ve hamburgerlerle birlikte servis edilir. İngiliz mutfağında klasik bir eşlikçidir.
Horseradish Sosa Ne Tat Verir?
- Burnu hafif yakan, wasabiye benzeyen aroması
- Kremamsı yapı
- Ferahlatıcı, keskin bir tat
Temel lezzet kaynağı, rendelenmiş yaban turpu köküdür.
Klasik Horseradish Sos Tarifi
Malzemeler
- 2–3 yemek kaşığı rendelenmiş yaban turpu (taze veya hazır horseradish)
- 1 çay kaşığı limon suyu veya beyaz sirke
- 1 çay kaşığı şeker
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 100 ml krema (veya ekşi krema – sour cream)
- İsteğe bağlı: 1 tatlı kaşığı hardal
Hazırlanışı
- Bir kâsede yaban turpu, limon suyu, şeker ve tuzu karıştır.
- Üzerine krema veya ekşi kremayı ekle.
- Homojen bir kıvam alana kadar karıştır.
- Buzdolabında en az 30 dakika dinlendir, böylece aromalar oturur.
Daha Keskin Bir Versiyon
- Kremayı azaltıp, horseradish miktarını artır.
- Birkaç damla elma sirkesi ekle.
- Bir tutam karabiber kullanılabilir.
Hangi Yemeklerle İyi Gider?
- Fırında dana rostosu (Roast beef)
- Füme veya ızgara somon
- Izgara etler
- Patates kızartması
- Sandviç sosu olarak
- Salata sosu bazında
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder