Işığın Yörüngesinde Açısal Momentum Kullanan Optik Teknikler Tıp Tanısını Değiştirebilir
Aston Üniversitesi'nden bir araştırmacı, ışık kullanarak tıbbi tanı ve optik iletişimde çığır açabilecek yeni bir teknik geliştirdi. Bu teknik, orbital açısal momentum (OAM) adı verilen özel bir ışık türüyle, deri ve biyolojik dokularda daha hassas görüntüleme ve veri iletimi sağlıyor.
Profesör Igor Meglinski liderliğindeki ekip, OAM ışığının yüksek hassasiyeti sayesinde ameliyat veya biyopsi gibi işlemleri gereksiz kılabileceğini belirtti. Ayrıca bu yöntemle hastalıkların ilerleyişi izlenebilir ve tedavi planlaması daha kolay yapılabilir.
OAM, uzaysal yapısı düzenlenmiş ışık demetlerini ifade eder. Daha önce astronomi, mikroskopi, görüntüleme ve optik iletişim gibi alanlarda kullanılan bu yapı, ışığın çoklu saçılma ortamlarında bile fazını koruyabildiği için sıradan ışık sinyallerine göre çok daha yüksek hassasiyetle ölçüm yapabiliyor. Bu sayede kırılma indeksindeki çok küçük değişiklikler bile tespit edilebiliyor.
Araştırma, "Orbital Açısal Momentumun Çoklu Saçılma Ortamında Faz Koruması" başlıklı makalede yayımlandı ve uluslararası bir optik organizasyonu tarafından yılın en önemli çalışmalarından biri olarak değerlendirildi.
Profesör Meglinski, bu teknolojiyle örneğin, diyabet hastaları için kan şekeri düzeylerinin daha kolay ve acısız bir şekilde izlenebileceğini belirtti. Çalışma sonuçları, hassas optik iletişim sistemleri ve ileri düzey biyomedikal görüntüleme gibi alanlarda devrim yaratabilecek uygulamalara kapı açıyor.
Igor Meglinski et al, Phase preservation
of orbital angular momentum of light in multiple scattering
environment, Light: Science & Applications (2024). DOI: 10.1038/s41377-024-01562-7
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder