İstanbul’un gastronomi dünyasındaki önemli duraklarından Hünkar Lokantası, 1950 yılında Fatih'te Talip Ügümü tarafından kuruldu. Erzurum’da 4 masalı bir lokantayla başlayan hikâye, Ügümü ailesinin azmi ve tutkusu sayesinde İstanbul'un köklü mekânlarından birine dönüştü. Talip Ügümü’nün oğlu Feridun Ügümü, küçük yaşlardan itibaren babasından mesleği öğrenerek Hünkar’ı uluslararası üne taşıdı.
Feridun Ügümü, Osmanlı mutfağını modern dokunuşlarla yeniden yorumladı. Restoran, Nişantaşı’na taşındığı 2000 yılından itibaren sanat, iş ve siyaset dünyasından birçok ünlü ismi ağırladı. Hünkar beğendi, kuru fasulye, ayvalı yahni gibi lezzetleriyle tanınan mekân, Türk mutfağının unutulmaya yüz tutmuş tariflerini yaşatmaya devam etti.
Bir Aile Geleneği
Feridun Ügümü, bu başarıyı ailesinin mirasına olan bağlılığıyla açıkladı:
“Dedem Galip Ügümü aşçılık yapmıştı. Babam Talip Ügümü ise bizim hem ustamız hem babamızdı. Kendimizi geliştirmek için çok çalıştık. Babamızın öğrettikleriyle yetinmeyip sürekli daha iyisini hedefledik. Çocuklarımız babasız büyüdü; bu mesleğe aşk derecesinde bağlıydık.”
Bugün Hünkar Lokantası, dördüncü nesil temsilcisi Ufuk Ügümü önderliğinde hizmet veriyor. Ufuk Ügümü, geleneklere sadık kalırken zeytinyağlılara ağırlık verdiği yeni menüyle mekâna kendi dokunuşlarını katıyor. “Babamların emeğini huzurla görebilmesi için onların yükünü hafifletmeye çalışıyorum,” diyen Ufuk Ügümü, işletmecilik sorumluluğunu üstlenerek Hünkar geleneğini yaşatıyor.
Feridun Ügümü’nün Ardından
Türk mutfağının duayen isimlerinden Feridun Ügümü, 2024 yılında hayatını kaybetti. “Yemek yaparken aşk yaşayan aşçı” olarak anılan Ügümü, Mart ayında Gault&Millau Türkiye Ödülleri’nde “Onur Ödülü”ne layık görülmüştü. Hünkar Lokantası, aynı törende geleneksel mutfak dalında da ödül kazandı.
Feridun Ügümü’nün vefatı, gastronomi camiasında derin bir üzüntü yarattı. Ügümü, 74 yıllık bir aile geleneğini başarıyla temsil etmiş ve Türk mutfağını dünya sahnesine taşımış bir isim olarak anılacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder