2024-06-20

Peleş Kalesi

Peleş Kalesi Hakkında Bilgiler

Genel Bilgi
Peleş Kalesi, Kral I. Carol ve Kraliçe Elisabeth'in eski yazlık evi olup, o dönemde önemli siyasi kararların alındığı bir yer ve Avrupa'nın önde gelen kültür merkezlerinden biri olmuştur. Hohenzollern-Sigmaringen Prensi Carol, 1866 yılında Almanya'dan Romanya tahtına gelmiş ve 1914 yılında ölümüne kadar ülkeyi yönetmiştir.

Mimari Özellikler
Peleş Kalesi, Alman mimarlar Wilhelm Doderer ve Johannes Schultz'un planlarına göre 1873-1914 yılları arasında inşa edilmiştir. 1890 yılından sonra Çek mimar Karel Liman tarafından güçlendirilip modernize edilmiştir. Kale, Romanya'da merkezi ısıtma, elektrik sistemi, merkezi elektrik süpürgesi, kanallı hava ısıtma sistemi ve elektrikli asansöre sahip ilk bina olma özelliğini taşımaktadır.

Günümüzde
2007 yılından bu yana Romanya Kraliyet Evi'nin mülkiyetinde olan Peleş Kalesi, devlet tarafından kiralanarak kamu müzesi olarak kullanılmaktadır. 19. ve 20. yüzyılın Avrupa mimarisini yansıtan kale, Alman Neo-Rönesansı, İtalyan Neo-Rönesansı, Neo-Barok, Louis XIV, Louis XV, Rokoko, İmparatorluk ve oryantal stillerin bir sentezidir.

Kale İç Mekanları

Şeref Salonu
Ana kabul salonu olan Şeref Salonu, 1906-1911 yılları arasında Çek mimar Karel Liman tarafından tasarlanmıştır. Salon, Barok unsurlar içeren Neo-Alman Rönesans tarzında dekore edilmiştir. Ceviz ağacından yapılmış ve çeşitli ahşap malzemeleri içeren oymalı paneller, İncil, mitoloji ve tarihteki kişilikleri canlandırmaktadır. Fransız Aubusson halıları ve Viyana'da yapılan vitray pencereler dikkat çekmektedir.

Büyük Silah Salonu
1903-1906 yılları arasında Alman Neo-Rönesans tarzında düzenlenen salon, kralın silah koleksiyonunu barındırmaktadır. Koleksiyon, 15.-20. yüzyıllara ait Avrupa silahlarını içermektedir. Koleksiyonun en önemli parçalarından biri olan Maximilian Binicilik Zırhı, Almanya'da yapılmış olup, pencerelerin önünde sergilenmektedir.

Kral I. Carol'un Çalışma Odası
1883 yılında inşa edilen bu oda, Kral I. Carol'un kişiliğini yansıtmaktadır. Odada, Rembrandt'ın eserlerinin kopyaları, ceviz ağacından yapılmış lambri ve mobilyalar bulunmaktadır. Kralın çalışma masası ve diğer eşyalar, Avrupa'daki çeşitli atölyelerden özel olarak getirilmiştir.

Eski Müzik Salonu
1883 yılında müzik salonu olarak inşa edilen oda, 1906 yılında Kraliçe Elisabeth'in edebiyat salonuna dönüştürülmüştür. Salon, Zettler atölyelerinde yapılan vitray pencereler, ceviz ağacından paneller ve Carmen Sylva takma adıyla bilinen Kraliçe Elisabeth'in edebi çalışmalarını yansıtan eşyalar ile dekore edilmiştir.

Floransa Salonu
1906-1910 yılları arasında geç Floransa Rönesans'ı tarzından esinlenerek dekore edilen salon, oyma ve yaldızlı ahşap tavanı, Murano cam avizeleri ve bronz heykelleri ile dikkat çekmektedir. Salon, Giorgio Vasari'nin eserlerinin kopyaları ve çeşitli antika mobilyalar ile zenginleştirilmiştir.

Özet
Peleş Kalesi, Romanya'nın önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir. Kalenin mimari yapısı, iç dekorasyonları ve barındırdığı sanat eserleri, Avrupa'nın zengin kültürel geçmişini yansıtmaktadır. Bugün, ziyaretçilere açık olan kale, hem tarihi hem de sanatsal değeriyle büyük ilgi görmektedir.

Hiç yorum yok: