2024-02-28

Üstünlük Tutkunu Kral

Bir zamanlar, çok büyük ve zengin bir ülkenin kralı vardı. Bu kral, üstünlük tutkusuyla yanıp tutuşan, kendini beğenmiş ve kibirli bir adamdı.

Ülkesindeki herkesi kendisine boyun eğdirmek, başka ülkeleri fethetmek ve dünyanın en güçlü kralı olmak istiyordu.

Kralın bu tutkusu, aklını katılaştırdı ve onu ikiyüzlülere yakınlaştırdı.

Sarayında, kendisine övgüler yağdıran, yalancı gülücüler dağıtanların tutsağı ve dalkavukların oyuncağı oldu.

Sürekli bir başkasını kıskandı ve çekemedi. Bu yüzden insanlık sevgisini yitirdi. Halkını, adaletten ve gerçekten uzaklaştırdı.

Bir gün, kral, komşu bir ülkeye savaş açtı. Bu ülkenin kralı, alçakgönüllü, adaletli ve halkını seven bir kişiydi.

Ülkesinde barış ve refah hüküm sürüyordu. Barışçı kral, üstünlük tutkusu olan kralın saldırısına karşı koymak için ordusunu hazırladı. İki ordu, büyük bir savaş alanında karşı karşıya geldi.

Savaş başladı. Üstünlük tutkusu olan kral, ordusunu acımasızca savaşa sürdü. Rakip ordunun üstüne saldırdı. Yakınındaki  dalkavuklardan dolayı ordusunu olduğundan güçlü sanıyordu. Ancak, alçakgönüllü kralın ordusu, cesurca ve dayanışma içinde savunma yaptı. Üstünlük tutkusu olan kralın ordusu,  yenilgiye uğradı. 

Kendini üstün sanan kral, şaşkınlık ve hayal kırıklığı içinde kaçmak zorunda kaldı. Canını zor kurtardı. 

Üstünlük tutkusu olan kral, ülkesine döndüğünde, sarayında hiç kimseyi bulamadı. Yalancı gülücüler ve dalkavuklar, onu terk etmişti. Halkı, ona isyan etmişti. Kral, tahtını, gücünü ve tüm servetini kaybetti. 

Yalnız ve perişan bir halde, hayatının geri kalanını pişmanlık içinde geçirdi.

Alçakgönüllü kral ise, ülkesindeki barış ve refahı korudu. Halkı, ona sevgi ve saygı duydu. Kral, üstün ve yüksek yetenekli durumda olmasına rağmen, konumunu, gücünü ve etkisini, insancı töreye ve tüzeye uygun işlerde kullandı. 

Adaletin ve gerçeğin yayılmasına, insanların iyiliğine ve insanlığın yükselmesine katkıda bulundu. 

İnsanı birey olarak mutlu eden ün ve onuru, ancak insanlığa yararlı görevleri yerine getirmekle kazandı. 

İnsanların toplu mutluluğunu sağlayacak işler yapan alçakgönüllü büyük kral, toplum içinde çok saygın bir yere geldi. Dünyanın en güçlü kralı oydu.

Hiç yorum yok: