2024-11-10

Sirke sineği beynindeki tüm nöronların haritası

Bilim insanları ilk kez bir yetişkin hayvanın beynindeki tüm nöronları haritalandırdı.

Beyinler, nöronlar arasındaki karmaşık bağlantı sistemleridir. Bu bağlantıların haritalandırılması, beynin işleyişini anlamada önemli bir adımdır. Bilim insanları, şimdiye kadarki en kapsamlı haritayı tamamladı: yetişkin bir meyve sineğinin beynindeki her nöron ve bağlantının tam bir dökümü.

Bu araştırma, yürüyebilen ve görebilen bir hayvan için yapılan ilk harita olma özelliğini taşıyor. Drosophila melanogaster türünün 139.255 nöronunu ve aralarındaki 50 milyon bağlantıyı kapsıyor. Aynı türün larvası için de benzer bir harita yapılmıştı; ancak yetişkin sinek beyni, daha fazla bilgiyi işleyip davranışları yönetmek zorunda. Harita, Ekim ayında Nature dergisinde yayımlandı ve dünya çapında 76 kurumdan 287 araştırmacının iş birliğiyle, 100 TB’ı aşkın veri kullanılarak hazırlandı.

Araştırmacılar, sinek beyinlerinin yapı düzeyinde insan beyinleriyle benzerlikler taşıdığını, ancak bazı farklılıkların da olduğunu belirtiyor. İnsan beyinlerindeki olfaktör sistemle sineklerin "mantar cisimciği" gibi yapıları arasında bağlantılar bulunsa da sinek beyni daha küçük ve farklıdır. Örneğin, sineklerdeki sinapslar genellikle birden fazla nöronu bağlayan “çok yönlü” yapılardır.

Bu tür haritalandırmalar, araştırmacılara beynin bilgi işleme, davranış yönlendirme ve bellek depolama işlevlerini anlamada yardımcı oluyor. Bu harita sayesinde, sinir devreleri düzeyinde davranışsal değişimleri gözlemlemek, sineğin eğitimle belirli bir kokuyu sevmemesini sağlamak gibi deneylerde beyin devresi değişikliklerini incelemek mümkün olabilecek.

https://www.popsci.com/environment/complete-brain-map/

Hiç yorum yok: