Araştırmacılar, bu elektronik dilin özellikle gıda güvenliği ve kalite kontrolünde faydalı olabileceğini belirtirken, cihazın tıbbi tanı amaçlı da kullanılabileceğini öngörüyor. Geliştirilen sistem, insan tarafından belirlenen parametrelerle %80’in üzerinde doğruluk sağlarken, makine öğrenmesi tarafından belirlenen parametreler ile doğruluk oranı %95’e ulaşıyor.
Araştırma, yapay zekanın karar mekanizmasını anlamak için de yeni bir yöntem sundu. "Shapley ek açıklamaları" kullanılarak sinir ağına hangi faktörleri dikkate aldığı soruldu ve ağın, insan tarafından belirlenen parametrelerin yanı sıra kendi belirlediği önemli verileri birlikte değerlendirdiği gözlemlendi.
Bu elektronik dilin kapasitesi yalnızca eğitim verisi ile sınırlı olup, gıda güvenliği dışında tıbbi tanı gibi birçok alanda da kullanılma potansiyeli taşıyor. Ayrıca, sistemin üretimi maliyet avantajı sağlayan bir süreçle yapılabiliyor; tam olarak aynı hassasiyette olmayan sensörler bile doğru sonuçlar üretebiliyor. Araştırmacılar, doğadaki kusurların sistemin kararlarını etkileyemeyeceğini ve bu “elektronik dilin” sağlam kararlar verebildiğini belirtiyor.
https://www.psu.edu/news/research/story/matter-taste-electronic-tongue-reveals-ai-inner-thoughts
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder