2007’de iPhone piyasaya sürüldü, 2009’da Uber kuruldu. Bu gibi devrimler, uygulamaların gelişmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. ChatGPT gibi yapay zeka teknolojileri henüz gelişiminin erken safhasında; ana uygulamaların ortaya çıkması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Bu durum, Apple'ın Vision Pro'sunun piyasaya sürüleceği gelecek yıl için de geçerli olacak.
Carlota Perez’in "Teknolojik Devrimler ve Finansal Sermaye" kitabında belirttiği gibi, teknoloji devrimleri genellikle 50 yıl süren döngülerden geçer. Bu döngülerin ortasında, teknoloji yaygınlaştıkça büyüme hızlanır ve sonunda olgunlaşır. 1971’de mikroişlemcinin icadıyla başlayan “Bilgi Çağı” da bu süreçleri yaşadı.
Bugün yapay zeka devrimi ise yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor; bu, sadece bilgisayarların hesap yapma yeteneklerini değil, aynı zamanda insan beyni gibi düşünme kapasitesini de barındırıyor. Bu yeni teknoloji, internet devriminden daha temel bir değişim sunuyor ve gelecekte pek çok yeniliği mümkün kılacak.
Yapay zeka, yaratıcı işler yapabilme potansiyeliyle, üretim kapılarını açıyor. Yakın gelecekte “yapay zeka şirketi” kavramı da sıradanlaşacak ve her şirketin bir parçası haline gelecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder