2025-02-11

Ultrasonun ruh halini geçici olarak artırabileceği öne sürülüyor

Ultrasonun ruh halini geçici olarak artırabileceği öne sürülüyor

Bir araştırma, beyin belirli bölgelerine ultrason uygulamanın kişinin ruh halini geçici olarak artırabileceğini gösteriyor.

Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, transkranial odaklanmış ultrason (tFUS) adı verilen yeni bir teknikle prefrontal korteksin bir bölgesine yapılan müdahale, ruh halini geçici olarak iyileştirebilir.

Bu bulgular, ruh halini iyileştiren yeni tekniklerin önünü açabilir ve bilinç araştırmalarını destekleyebilir.

tFUS, beyin dalgalarının modelini etkileyebilen gelişmekte olan bir tekniktir. Beyin dalgalarını bu şekilde etkilemek, farklı bilişsel etkiler yaratabilir.

Beyin dalgalarını değiştirme tekniklerine transkranial manyetik uyarım ve transkranial direkt akım uyarımı da dahildir. tFUS, bu yöntemlere göre daha derin bölgelere daha hassas şekilde erişim sağlama avantajına sahiptir.

Çalışmanın yazarlarına göre, hayvanlar üzerindeki önceki deneyler tFUS’un nöronal aktiviteyi modüle ettiğini göstermiştir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar ise tFUS’un beyin aktivitelerini geçici olarak değiştirdiğini ortaya koymuştur.

tFUS’un klinik uygulamaları arasında psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların tedavisi yer alabilir.

Bu nedenle, araştırmacılar tFUS’un ruh hali ve duygusal yanıtlarla ilişkili bir beyin bölgesindeki etkisini incelemek istediler: sağ inferior frontal girus (rIFG).

Araştırmacılar, sağlıklı gönüllüler üzerinde iki deney yaptı. İlk deneyde tFUS’un ruh haline etkisi incelendi. İkinci deneyde ise aynı zamanda tFUS’un duygusal düzenleme ile ilgili beyin aktivitesine etkileri ölçüldü.

İlk deneyde 51 gönüllü (27 kadın, 24 erkek) yer aldı. Katılımcılar iki gruba ayrıldı. İlk grup, rIFG bölgesine 30 saniye tFUS aldı, ikinci grup ise plasebo aldı. Katılımcılar veya araştırmacılar, hangi grubun tFUS aldığı konusunda bilgi sahibi değildi.

Gönüllülerden, deneyden önce, 10, 20 ve 30 dakika sonra ruh hali anketlerini doldurmaları istendi.

Araştırmacılar, tFUS alan katılımcıların, ultrason sonrası 20 ve 30 dakika sonra ruh hallerinin arttığını buldu.

İkinci deneyde ise 9 gönüllü (4 kadın, 5 erkek) yer aldı. Her birine tFUS tedavisi uygulandı ve beyin aktiviteleri fonksiyonel MRI ile ölçüldü. Katılımcılar aynı zamanda ruh hali anketlerini tamamladı.

Araştırmacılar, tFUS’un ruh haliyle ilişkili beyin bölgelerinde beyin dalgalarını değiştirdiğini ve beyin aktivitesini yavaşlattığını belirlediler.

Önceki araştırmalar, bu bölgelerdeki artmış beyin aktivitesinin, kişinin kendini düzenleme yeteneği ve karamsarlıkla ilişkilendirildiğini ve genellikle düşük ruh haliyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

İkinci deneyde de, tFUS uygulanan katılımcılar ruh halinin arttığını bildirdi.

Çalışma, sağlıklı bir kişinin ruh halini etkileyebilen tFUS’un önemini vurguluyor, çünkü önceki araştırmalar daha çok nörolojik veya psikiyatrik hastalığı olan bireyler üzerine odaklanmıştı.

Ancak, beyin dalgalarındaki değişikliklerin ruh hali üzerindeki etkileri ve nedenleri hâlâ belirsiz. Yazarlar, tFUS’un nöral aktiviteyi nasıl ve neden etkilediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kabul etmektedir.

Hiç yorum yok: