Trigeminal sinir beşinci kafa çifti olup, göz çevresi, üst çene ve alt çene bölgesini besler.
Ağız içinde bildiğimiz dört tat + umami dışında, yanak ve damak hislerimiz trigeminal sinir aracılığı ile taşınır. Yanma, serinlik hissi gibi hisler trigeminal hislerdir. Bu hisler mutfak sanatlarında uzun üsredir kullanılmak ile beraber trigeminal olarak adlandırılmaları ve sınıflandırılmaları yendir.
Trgieminal tatları içeren bir salata yapayım diye zihnisinir bir fikir geçti aklımdan. Malzemeler için miktar yazmıyorum ayarını kendiniz yapın.
Acı yağ ile ilgili bir ön bilgi vereyim. Bildiğiniz acı biberlerden bir kaç tane doğrayıp, bir kavanoz içinde zeytin yağı içinde bekletin. Yağ bir kaç gün içerisinde bütün acıyı kendine çekecektir. Bibreleri atabilirsiniz. Acı ihtiyacı olan yerlerde bu yağdan tüketebilirsiniz. Örneğin bu yağ ile süzme yoğurdu karıştırınca Atom adı verilen mezeyi elde etmiş olursunuz.
Salata malsezemesi
Rendelenecekler:
- Turp çeşitleri
- Havuç
- Kırmızı Pancar
Doğranacaklar:
- Roka
- Tere
- Nane
- Kıvırcık
- Kekik
Salata sosu için
- Limon suyu
- Limon kabuğu rendesi
- Zencefil rendesi veya tozu
- Wasabi
- Hardal
- Acı yağ
- Rende Parmesan
- Soya sosu
- Mayonez
- Lezzetli domates, soyulmuş, püre haline getirlimiş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder