Indiana Üniversitesi Araştırmacılarından Prostat Kanserini Aç Bırakma Yöntemi
Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları, prostat kanseri tümörlerini kritik besinlerden mahrum bırakıp büyümelerini durdurarak yeni tedavi yolları sunabilecek bir yöntem keşfetti. Bu araştırma, Science Signaling dergisinde yayımlandı.
Prostat kanseri, ABD’de erkeklerde en sık ölüme neden olan kanser türlerinden biri. Mevcut tedaviler, tümörlerin büyümesi için ihtiyaç duyduğu testosteron hormonunu hedef alıyor. Ancak bu tümörler sıklıkla tedaviye direnç gösteriyor, bu da hastalıkla mücadelede doktorların seçeneklerini sınırlıyor.
Araştırma ekibi, prostat tümörlerini amino asit adı verilen besinlerden mahrum bırakarak hedef alabilecek yeni bir yöntem geliştirdi. Hızlı büyüyen kanser hücreleri çok miktarda besine ihtiyaç duyar. Besin azaldığında, GCN2 adlı bir protein hücrelere daha fazla yakıt üretmeleri için sinyal gönderir. Araştırmacılar, GCN2’yi devre dışı bırakan bir ilacın kanseri hayatta kalamayacak duruma getirebileceğini düşündü.
“Bu düşüncemiz kısmen doğru çıktı,” diyen Dr. Kirk Staschke, GCN2’yi engellemenin tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ancak tamamen yok etmediğini belirtti. Araştırmacılar, kanserin “B Planı” olarak p53 proteini kullandığını keşfetti. Çoğu prostat kanserinde işlevini sürdüren p53, hücre bölünmesini sınırlayarak besin topluyor. GCN2 ve p53 birlikte engellendiğinde prostat kanseri hücreleri etkili bir şekilde yok edildi.
Bu çalışma, prostat kanserine özgü metabolik zayıflıkları hedef alarak tümör hücrelerini besinsiz bırakmayı amaçlıyor. Araştırma, Indiana Üniversitesi'nden Ricardo Cordova ve Noah Sommers, Buffalo Üniversitesi'nden Dr. Roberto Pili ve Rutgers Üniversitesi'nden Dr. Tracy Anthony’nin iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder