2014-04-22

Evren ne renk?

Evren ne renk? Böyle sorular sorup sonra başımıza iş açarlar. Soru sorulmadan önce çay kahve içip mutlu mesut yaşamımıza devam ederken, soru sorulduktan sonra bu rahat bozulur. Fellik fellik yanıt aranır.  Stanford'dan bir grup bilim insanı galaksilerin renk ortalamasını ölçüp yeşil demişler. Sonra bir iki hafta sonra hesap hatası yaptıklarını fark edip bej renginde karar kılmışlar.

Evren ne renk diye soran birine, renk nedir diye sormak lazım. Soruyu soru ile yanıtlayacaksın. Renkleri oluşturan nesne kendinden ışıma yapıyorsa, ışıma yaptığı dalga boylarına göre bir renk algısı yaratır. Işığı yansıtıyorsa yüzeyini kaplayan maddelerin yansıttığı rengne göre bir renk oluşur. Renkleri ölçme ilminde en çok RGB ve HSV sistemleri kullanılır ama buna şimdilik çok kafa yormak istemiyorum. Varacağımız noktayı çok değiştirmeyecek.

Galaksiler ışıma yoluyla renklerini oluştururlar. Ama galaksiler evrenin küçük bir bölümünü oluşturuyorlar. Büyük bir kısmı boşluktan oluşuyor. Boşluğun rengi ne o zaman? Arka plan radyasyonunu saymazsak, çoğu yerde güneş benzeri ışıyan bir şey yok. Yansıyana baktığımızda, yansıtan bir şey yok. Az gaz var, az toz var. Evren saydam o zaman. Saydam evet ama saydamın arkasında bir şey olduğu zaman arkadakinin rengini görüyoruz. Evrendeki boşluğun arkasında fazla bir şey de yok. Tek tük yıldız, galaksi, gezegen. Gerisi boş, arkası boş. Ben baktığımda siyah görüyorum. Ne yansıyan bir ışık var, ne oluşan ışık. İçinde Tek tük parlayan noktacıklar.

Ne renk o zaman? Ne bileyim? Siz ne renk görüyorsanız o renktir. Tartışacak böyle bir konu için sizinle bozuşacak değilim. Ben çayıma kahveme dönüyorum.

Hiç yorum yok: