2014-01-31

Meme yoğunluğu veya Dansitesi


Meme dokusu, yağ dokusu, süt bezleri ve bağ dokusu karışımından oluşmaktadır. Meme içerisinde süt bezleri ve bağ dokusu ağırlıklı yapıyı oluşturmakta ise meme dokusu yoğun, yağ dokusu ağırlıklı ise yoğunluğu düşük kabul edilir. Meme yoğunluğu yaş ile beraber azalmaktadır, ancak kısa vadede yoğunluğu pek değişmez.

Meme yapısının yoğun olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Meme dansitesine mamografi filmlerini değerlendiren radyoloji uzmanı karar vermektedir. Meme dansitesi a, b, c, d veya 1, 2, 3, 4 şeklinde dört kategoriye ayrılmaktadır. 1 veya A yoğunluğu düşük, 4 veya D yoğunluğu yüksek grubu temsil etmektedir. Yaştan bağımsız ortalama yoğunluk değerlerine bakıldığında hastaların %10’u yoğun grupta, %10’u yoğunluğu düşük grupta %80’i ise ikinci ve üçüncü grupta yer alırlar.

Meme dansitesi neden önemlidir?

Yoğun, yüksek dansiteli meme dokusu meme kanseri riskini arttırmaktadır. Ayrıca yoğun meme dokusu mamografide kitle saptamayı güçleştirmektedir. Yoğun meme dokuları mamografide beyaz renkte izlenmektedir. Kitleler, selim olsun habis olsun mamografide beyaz olarak izlenmektedir. Bu yüzden yoğun meme dokularında mamografi hassasiyeti düşmektedir.

Bende yoğun meme dokusu var, yine de mamografi çektirmeli miyim?

Mamografi şu anda tarama amacı ile onaylanmış tek yönetimdir. Yoğun meme dokusuna rağmen mamografide saptanabilen kanser çeşitleri bulunmaktadır. Öneri’de bulunan kuruluşlar halen yoğun meme dokusunda mamografi çektirmeyi öneriyorlar.

Yoğun memelerde mamografiden daha iyi tetkikler bulunuyor mu?

Deneyimlerimiz ultrason ve manyetik rezonans görüntülemenin mamografide görünmeyen bazı yapıları saptamada başarılı olduğunu göstermiştir. Ancak diğer yöntemler de olduğu gibi manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonun da yalancı pozitif ve yalancı negatif sonuçları olabilmektedir.

Yoğun meme dokusuna sahipsem ne yapmalıyım?

Yoğun meme dokusuna sahip bayanlarda hekimler, lezyonu görmeme riskine karşın ekstra incelemeler talep edebilirler. Bu aşamada tedirgin olmayın ve incelemelerin tamamlanmasını bekleyin.

Ben de meme yoğunluğu yok ne yapmalıyım?

Meme yoğun değil ve ekstra bir risk faktörünüz yoksa, meme kanserine yakalanma riskiniz yaşıtınız olan bayanlar ile eşittir. Bu durumda sizin için önerilen 40 yaşından sonra yıllık muayene aralıklarıdır.


Kişisel risk faktörleri ve önceki görüntüleme sonuçları sonucunda elde edilen bilgilere göre sizden ilave ve daha erken periyotlar ile kontrol istenebilir.

Hiç yorum yok: