2014-05-27

DJI Phantom sarsıntıları ve Gopro Jello effect.

Gopro çekimlerinde sık gördünüz O dalgalanmalar Jello effect diye geçiyor. Kayıt yaparken CMOS sensörün önüne dikey perde (shutter) hareketi sonucu oluşuyor. Makine veya nesne o sırada hareket ediyorsa farklı kelimede distorsiyon oluşuyor.

Hafif hareketlerde amortisör benzeri çözümler işe yarayabilir. Bisiklet fren telleri ile birbirne bağlı iki levha veya conta benzeri lastikler ile birbirine bağlı levhalar bu şekilde ince titreşimleri alabilirler.

Çoooooooooook fazla ve hızlı hareket varsa… Gimbal denen elektronik motorlu sistemler devreye girer.

Makinenin bağlı olduğu tripod vs. hareket ediyorsa bir hareket sensörü onu algılıyor. 1 eksen, 2 eksen veya 3 eksende, motorlara hissedilen hareketin tersi yönünde komutlar vererek düzeltme yapıyor.

Çekim sorası yazılım ile düzleme de mümkün. Farkı yazılımların düzeltme yetisi birbirinden farklı. Doğrusu bu konuda iyi bir karşılaştırma yapacak bilgi birikimim olmadı. Bedava yöntemlerden biri videoyu youtube'a yükleyerek düzeltmesini istemek. Sony Vegas'ı deneyelim dedim, hayal kırıklığı yarattı.

En temizi Gimbal görünüyor. izlediğim video sonuçları güzel görünüyordu. İlk yapacağım yazılım ile ilgili araştırmaları derinleştirmek. Sonra Gimbal işine bakılabilir.

Hiç yorum yok: