2014-02-23

Uzayda bir Müslüman

Müslümanların uzaya gitmesi yeni bir konu değildir. İlk kez miraç olayı ile yaşanır. Miraçta gidişin ruhen mi bedenen mi olduğu tartışılır ancak kendisi tartışılmazdır. Müslümanların uzaya bir gün gideceği ne ilişkin ise çeşitli rivayetler mevcuttur.

Günümüzde bu olasılık gerçeğe dönüşmüş olup kendine özel soruları beraberinde getirmektedir. Her soruya ilişkin abc şıkları arasından seçim yaparken önemli olan fikrini belirtecek olan kişinin mevkili olup olmadığı değil orijinal hadis ve kitapta kendi fikrini destekleyecek nesnel verileri sunmasıdır.

Mars'a insan gönderileceği söylenen günümüzde her din, ırk ve milleten gönüllüler aranmaktadır.  Bu kişilerin öncelikli sorunları oksijen, beslenme, yerçekimi barınma vb. olacaktır. Ancak İslam dininde yer yüzü ibadetlerine kolaylık getiren gök cisimlerine göre ibadet saatleri, günleri uzayda zorluklara yol açmaktadır. Dünyada saati olmayan bir Robinson namaz saatleri, Ramazan ayı gibi zamansal ölçütleri evden çıkıp gökyüzüne bakarak kendi başına belirleyebilir.

MarsPanoramaa

Mars'a giden bir vatandaş bu referanslardan yoksun kalacağı gibi karşısında yeni referanslar bulacaktır. En temel olan gün doğumu saatleri gibi parametreler farklılık arz edecektir. Bu vatandaşa kendi memleketi olan "Kayseri" saatine göre namazını kıl denebilir. Tabii Kayserinin gündüzünün Mars'ın Çemişkezek ilçesinin gecesine denk gelme olasılığı %50 diyelim. Bu durumda vatandaşın gecesi gündüzü birbirine karışacaktır. İkincisi böyle bir önerinin referanstan yoksun olup olmadığıdır. Alternatif olarak bu vatandaşa Mars'ın Çemişkezek ilçesinde gözlemlediği gün doğumu ve günbatımı saatlerine göre ibadetini yapmasıdır.  Tabiiki yine geçerli bir referansa ihtiyacımız bulunmaktadır, yoksa bu vatandaşımızın yapacağı yanlışların vebalı öneriyi yapana yüksek olacaktır.

Oruç konusunda benzer bir sorunumuz bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi ayın dönemleri dünyanın farklı bölgelerinde farklı yaşanmaktadır. Mars'ta bulunan vatandaşa Kayseri'ye göre oruç tut denebileceği gibi Mars ayına göre oruç tut denebilir. Burada işler biraz daha karışık, zira Mars'da iki adet uydu bulunmaktadır. Ramazan'ı Phobos'a göre mi hesaplasak? Diğer uydu olan Deimosa göre mi? Yanlış yaparsak günahı kime yazacak? Ben yazıyı yazan olarak kimseye herhangi bir öneride bulunmak istemiyorum. Bu konuda yeterli yetkinlikte değilim. 

Project Deimos - Mars Surface Base

Arap ülkelerinde Müslümanların Mars'a gidiş caiz değil diyenler olmuş. Tabii yine referanslarını sormak lazım. Gitmeyin diyenleri destekleyen bir yazı var mıdır?

Mars'a ilişkin diğer bir süal ibadet yönüne ilişkindir. Beytullah'a doğru namaz kılmak isteyen kardeşimizin özel hesaplar yapmayı öğrenmesi gerekecek. Kâbenin yönü Mars'ta hesaplamak birazcık zor, ancak oraya kadar gidip bu zoru başaran kişi için bu hesap zor olmasa gerek. Marslıya göre Kabenin yönü, dünyanın kendi etrafında dönüşü, dünyanın güneş çevresinde dönüşü, Mars'ın güneş çevresinde dönüşü ve Mars'ın kendi ekseninde dönüşünden etkilenir. Klasik bilgiye göre bu hesapların yapılması gerek.

Mars-C2013A1SidingSpring-Orbits-20141019

Taharet, kıyafet ve abdest gibi konulara ufkumu aştığından değinmeyeceğim. Ama düşünmek gerek.

Ağırlıklı olarak gündemde olan Mars gezegenine yönelik düşünceleri okudunuz. Uzayda diğer konumlarda yaşamanın yine kendine göre sorunları var ve tek tek yanıt aramayı gerektirir.

Örneğin uluslararası uzay istasyonunda 24 saatte birden fazla gün değişimi gerçekleşiyor.  27,000 km/saat hız ile giderken 90 dakikada bir bir gün yaşanıyor. Kabeye göre konumu yine hızlı bir şekilde değişim gösteriyor. Bu gibi soruların yanıtını bulmak gerektiği gibi, bu yanıtları uygun bir referansa bağlamak gerekir.

Bu konuda 4 Milyar 604 milyon 649 bin TL bütçesi olan diyanet'in 17 milyar $ bütçesi olan NASA'ya destek olabileceğini düşünüyorum.


  1. No Mars For Muslims? Mars One Asks Imams To Rescind Fatwa
  2. One way trip to Mars




1 yorum:

Mustafa Çam dedi ki...

Nevit,
Çok güzel bir yazı olmuş, her zamanki gibi zeki ve espirili...