2009-07-22

eToys nedir sorusuna cevap

eToys çocuklar için daha iyi öğrenme ortamıdır. Çocuklar deneyerek öğrenmelidir prensibinin uygulamaya geçirilmiş halidir.

eToys güçlü düşünceleri deneyerek öğrenmeye yardımcı olan programlanabilir bir multimedya aracıdır. Ücretsiz ve açık kaynak kodludur. eToys ile derslerde öğretilen veya gerçek dünyada var olgular çocuklar ve eğitmenleri tarafından simülasyonlara dönüştürülebilir. eToys olayları yeni bir şekilde sunmaya ve tartışmaya yardımcı olur. Deneme ve yanılmaya açıktır. Pek çok okulda bilgisayar eğitimi denince biraz ofis, biraz web tasarımı, çok ileri gidilirse photoshop, flash vb. programlar öğretilmektedir.

eToys bu araçlardan farklı olarak ne sunar? eToys düşük zeminli (kolay başlanabilen, küçük yaşlara uygun) , yüksek tavanlı (Üniversite düzeyinde uygulama geliştirme olanağı tanıyan) bir programdır.

Benzeşmelerin çocuğun kendisi tarafından yazılması nasıl bir yarar sağlar? Çocuğun derste öğrendiklerini benzeşmeye dökmesi bir tür düşünce yansıtıcısı görevi görür. Bilgisayar çocuğun düşüncelerine ayna tutar. Bilgilerin doğru mu yanlış mı olduğunu öğrenilip öğrenilmediğini sınamaya yarar. Ezberci yerine uygulayıcı, denemekten korkmayan, sıkılmayan bireyler yetişmesine yardımcı olur. Bu durum çocuğun ana dili dışında matematik ve bilimsel düşünceler alanına uygulayabileceği yeni bir dil öğrenmesine benzer.

Seymour Pappert: Bilgisayar mı çocuğu programlamalı, çocuk mu bilgisayarı?

Jerome Brunner: Öğrenme bildiklerini kullanarak hayallerin ötesine geçebilmektir.

Cesare Pavese: Evreni tanımanın yolu, küçük evrenler yaratmaktır--

ABD'de okullar bilgisayar'a 40 milyar dolar yatırım yapmış durumda. Ancak bu kadar para ile neler yapıldığına gözatarsanız, yapılanların çoğunun önemsiz şeyler olduğunu görebilirsiniz.

Çocukların öğrenmesi konusunda bazen en büyük engel eğitimcilerden gelmektedir. Bilgisayar eğitimi ve bilgisayar destekli eğtim dallarında pek çok başlık hala açılmamış konumdadır.

Eğitimciler dünyanın 50 yıl sonra neye benzeyeceğini tahmin etmeli, eğittikleri çocukları buna göre hazırlamalıdır. Gelecek yılların özelliği üretilmiş yeni fikirlerin sayıca fazla olmasıdır. Modern toplumun yeniden tanımlanmasıdır. Geleneksel ve arkaik toplumlarda bulunmayan yeni sorunlar ve yeni ufuklardır ve yeni araçlar onları beklemektedir. Okulun bu bağlamda görevi "kendiliğinden" öğrenilmesi güç olan şeyleri öğrenmeye yardımcı olmaktır. Çocuğa ve velilere ekspertiz sunmaktır. Bilgisayar olsun olmasın bu tarz bir öğrnmenin önündeki en büyük bariyer öğreticinin bilgisi, yeteneği, hayal gücü ve isteği yada isteksizliğidir.

Hiç yorum yok: