2025-06-01

Ganaj (ganache) yapımı

Ganaj (ganache), çikolata ve kremanın karıştırılmasıyla yapılan, parlak, pürüzsüz ve çok amaçlı bir karışımdır. Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Pastacılıkta dolgu, kaplama, sos veya trüf yapımında kullanılır.


🍫 Ganaj Tarifi (Klasik)

Malzemeler:

  • 200 gram bitter çikolata (isteğe göre sütlü veya beyaz çikolata da olur)
  • 200 ml sıvı krema (pastörize, sıvı formda olanlardan)

İsteğe Bağlı Eklemeler:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı (daha parlak bir görünüm için)
  • 1 çay kaşığı vanilin, portakal kabuğu rendesi, likör vb. (aromatik tatlar için)

🔥 Yapılışı:

  1. Çikolatayı küçük parçalara ayırın (bıçakla doğrayın veya pul çikolata kullanın).
  2. Kremayı bir sos tenceresinde kaynama noktasına gelene kadar ısıtın (kaynatmadan, kenarlardan kabarcıklar çıkana kadar).
  3. Ocaktan alınca, doğranmış çikolatayı içine ekleyin.
  4. 1-2 dakika bekletin, sonra spatula veya çırpıcı ile ortadan kenarlara doğru yavaşça karıştırın.
  5. Karışım pürüzsüz olunca isteğe göre tereyağını ve aroma vericileri ekleyin.
  6. Ilıksa sos olarak, soğursa krema ya da dolgu olarak kullanılabilir.

🎂 Kullanım Şekline Göre Konsistens Ayarı:

Kullanım Alanı Kremaya oranla çikolata miktarı
Sos / dökme ganaj 1:1 (eşit miktarda)
Dolgu kreması 2:1 (çikolata daha fazla)
Trüf 2.5:1 veya 3:1 (yoğun kıvamlı)

İstersen sütlü veya beyaz çikolata ile de yapabilirsin; ama unutma, beyaz çikolata daha az kakao içerdiği için oran biraz değişir (örneğin beyaz çikolata için 3:1 gibi).

İyi ganajlar! 

Hiç yorum yok: