2019-01-03

Radyolojide Yapay zeka

Yapay zeka (AI), tıp dahil birçok alanda deneysel aşamadan uygulama aşamasına ilerlemektedir.
Bilgisayar işlemci gücü ve öğrenme algoritmalarındaki ilerlemelerin, büyük veriye ulaşılabilirlik ile birlikte yapay zeka uygulamalrının gelişmesinde önemli rol almaktadır.  Son 5 yılda, derin öğrenme olarak bilinen yapay zeka teknikleri, görüntü tanıma, resim başlığı oluşturma ve konuşma tanıma konusunda hızla performans artışı sağlamıştır. 

Radyoloji, bu tekniklerin tıpta erken kullanımı için ilk adaydır.  Önümüzdeki on yılda yapay zekanın  radyolojide uygulanmasının, giderek sayıda atan görüntünün analizi ve hasta sağlığına katkısının artması beklenmektedir. 

Kanada Radyologlar Birliği (CAR), hasta odaklı görüntüleme, yaşam boyu öğrenme ve araştırmada en yüksek standartları benimseyen Kanadanın ulusal radyoloji sesidir. CAR, görüntüleme alanında yapay zekanın tanıtımı ve yürütülmesi ile ilgili uygulama geliştirme, politika belirleme ve hasta bakımı konularında tartışma ve öneri yetkisine sahip bir yapay zeka çalışma grubu oluşturmuştur. Bu doküman yapay zeka çalışma grubu üyeleri arasındaki görüşmelerden ortaya çıkan bilgilendirmeler ve tavsiyeler sunmaktadır. Radyolojide yapay zeka hakkındaki bu doküman CAR üyelerini ve ülke yöneticilerini kilit terminoloji, üyelerin eğitim ihtiyaçları, araştırma ve geliştirme olanakları, ortaklıklar, potansiyel klinik uygulamalar, uygulama, yapı ve yönetişim, radyologların rolü ve yapay zekenın radyoloji mesleği üzerindeki potansiyel etkisi hakkında bilgilendirmektedir.

Hiç yorum yok: