2018-04-02

Kadıköylü Dr. Dilmen’den dünyada bir ilk, Dilek KARAGÖZ

Kadıköylü Dr. Dilmen’den dünyada bir ilk

Dilek KARAGÖZ  




Üç boyutlu organ modelleri ile Newsweek Dergisi’ne konu olan Radyoloji Uzmanı Dr. Nevit Dilmen, bu kez dünyada bir ‘ilk’e imza attı.


Yaklaşık iki senedir MR ve tomografi görüntülerinden üç boyutlu organ modelleri bilim dünyası tarafından beğeniyle takip edilen Dr. Nevit Dilmen’in bu kez gerçekleştirdiği çalışma bütün dünyada ses getirecek. Dilmen’in projesi sayesinde artık renkli MR çekilebilecek. Dünya’da bir ‘ilk’i gerçekleştiren Dilmen’in yazılımı henüz alfa aşamasında.


Yazılımın genel kullanıcıya ulaşması ise birkaç ayı bulacak. Dokuların renklerine yakın verilere sahip olacak renkli MR ile çok daha başarılı görüntü analizleri gerçekleştirilmesi bekleniyor.


Amerika Birleşik Devletleri’nin prestijli haber dergisi Newsweek, şubat sayısında Kadıköy’ün önemli sağlık kuruluşlarından Sonomed Tıbbi Görüntüleme Merkezi ve Laboratuvarı hekimlerinden biri olan Dr. Dilmen’in çalışmalarına yer vermişti. Ünlü dergi yayımladığı makalede Dr. Dilmen’in üç boyutlu beyin modelinin bugüne kadar çalışılmış gerçeğe en uygun model olduğunu belirtmişti.

---İÇ SAYFA---
Artık doku renginde MR mümkün


Radyoloji Uzmanı Dr. Nevit Dilmen, dünyada az sayıda gerçeğine uygun üç boyutlu model üreten uzmanlardan biri. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ne başlayan Dr. Dilmen, burada önce temel tıp eğitimi, ardından da radyoloji ihtisası ile uzmanlık kazanmış bir isim.



Ürettiği organ modelleri ile hem tıp eğitimine katkı sağlıyor hem de içinden çıkılması zor ve karmaşık ameliyatlar gerektiren vakalarda, cerrahlara bakış açılarını ve tanılarını netleştirecek modeller sunuyor. Öyle ki, Dr. Nevit Dilmen’in MR’dan modellediği üç boyutlu beyin çalışması, bugüne kadar çalışılmış gerçeğe en uygun model olarak Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın sayfasında sergileniyor. Diğer yandan Amerika’nın prestijli haber dergisi Newsweek şubat sayısında Dr. Dilmen’in beyin modeli çalışmasına makalesinde yer verdi.


Ancak Dr. Dilmen’in tıp dünyasına hediyesi üç boyutlu organ modelleri ile sınırlı değil. Dilmen, son çalışması ile dünyada bir ‘ilk’i gerçekleştirerek renkli MR çekimini mümkün kılıyor. Dokuların rengine en yakın rengi sunacak projenin yazılımı henüz alfa aşamasında. Yani genel kullanıcının tüketimine sunulması birkaç ayı bulacak. Bununla birlikte yazılım açık kaynak kodlu ve ücretsiz olacak.



Görüntü analizi kolaylaşacak

Dr. Dilmen, renkli MR’a ivme kazandırmak amacıyla başlattığı projenin meyvelerinin gelecek yıllarda daha net görüleceğini ifade ediyor. Bu gelişmelerin ucunun açık olduğunu vurgulayan Dr. Dilmen, “3D printer ile orijinal renklere yakın baskılar almak, damarların renkli 3D baskısını almak için kullanılabileceği gibi, segmentasyon ve yapay zeka aracılığı ile görüntü analizini kolaylaştıracaktır” diyor.


Yumurtalık kistleri: A: Basit kist, B: Kanamalı kist, C: Dermoid kist, D: Çikolata kisti 

Mevcut siyah beyaz çalışma düzeninde ‘renkli görme’ olarak sahip olduğumuz doğal yetiyi kullanmadığımızı belirten Dr. Dilmen, projeyi gerçekleştirirken yola çıktığı mantığı anlatıyor: Gözümüzde renkli görmeyi sağlayan, koni şeklinde, kırmızı, yeşil ve mavi renklere duyarlı hücreler bulunuyor. Örneğin kırmızı elmalar, kırmızı hücreler tarafından parlak görünürken, yeşil ve mavi hücreler tarafından koyu görünür. Şu anki çalışma düzeninde ise radyologlar elmayı tanımlarken, kırmızı demek yerine, üç siyah-beyaz görüntüyü yan yana getirip, birinci sekansta parlak, ikinci ve üçüncü sekansta koyu şeklinde tanımlıyor. Muza sarı demek yerine ise birinci ve ikinci sekansta parlak, üçüncü sekansta koyu olarak tanımlanıyor. Renkli MR ile üç sekans tek görüntüde birleştirilerek incelenebilecek.




Dr. Dilmen, projesindeki renk skalasını ise şöyle açıklıyor: “T1 sekansını kırmızı renge, T2 sekansını yeşil renge, yağ baskılı T2 sekansını mavi renge atadığımızı düşünelim. Bu kombinasyonda yağlar sarı, sular mavi, kaslar kırmızı renkte görünecek. Yağların sarı olarak görünmesinin sebebi T1 de parlak, T2 de parlak ve yağ baskılı sekanslarda koyu renkli olmaları. Su ise mavi olarak izlenir. Su T1 de koyu, T2’de ve yağ baskılı T2’de parlak göründüğü için turkuaz mavisi renginde görünecek. Böylece üç görüntüye ayrı ayrı bakmak yerine tek bir görüntüye bakarak aynı bilgilere ulaşmak, bize zaman ve kolaylık kazandıracak.”


SPOT:

Meme kanseri

SPOT:

“Renkli MR ile aynı görüntü üzerinde atardamarları kırmızı toplardamarları mavi olarak görüntüleme şansımız olacak.”



Abdominal Aorta MRI Color MIP SAA

Batın damarları


Boyun damarları

SPOT:











 
 


Hiç yorum yok: