2017-10-28

Gerçek Lider Kimdir?

Steve Jobs ve Jeff Bezos'un danışmanı gerçek bir liderin kim olduğunu bulmak için basit bir yol buldu.

Dünyadaki en etkileyici unvana sahip olabilir ve yine de bir lider olmayabilirsiniz. 
Silikon Vadisi'ndeki " antrenör " ünvanını alan geç Bill Campbell'e göre, lider olup olmadığınızı belirlemek için tek bir yol var: Liderlik etmeniz gereken kişilerin olumlu görüşlerini kazanmak.

Columbia Üniversitesi eski bir futbol oyuncusu ve antrenörü olan Campbell, Steve Jobs, Jeff Bezos, Larry Page ve Eric Schmidt gibi en büyük isimlerle çalışmış ve onlara danışmanlık yapmıştır. 

Eski Apple CEO'su John Sculley, Apple'ın pazarlama sorumlusu olarak Campbell'i seçti.
Sculley, Campbell'in şimdiye kadar verdiği en iyi tavsiyeden birini bizimle paylaştı:

"Ünvanınız sizin yönetici olduğunuzu söylüyor, ancak lider olup olmadığına karar vermek yönettiğiniz kitleye, lider gibi davranmak ise size kalmış."

Sculley, Business Insider'a  şöyle dedi: "Gerçek şu ki, birlikte çalıştığınız ve sizin için çalışan kimselerden liderliği kazanmanız gerekiyor" dedi. "Bir lider olarak saygı kazanamadıkça ünvan çok bir şey ifade etmiyor."

Kariyerinin ilerleyen saatlerinde, Campbell Apple'ın yönetim kurulunda görev yaptı. Ayrıca 1994'den 1998'e kadar Intuit CEO'su olarak çalışmaya başladı ve sonunda teknoloji şirketi yönetim kurulunun başkanı oldu.

Current Intuit CEO'su Brad Smith, Campbell'den de önderlik konusunda aynı tavsiyeyi aldığını söyledi. Sculley ve Smith, bunun şimdiye kadar aldıkları en iyi kariyer tavsiyesi olduğunu söylediler.

Smith, temel olarak, bunun nasıl gerçekleştiğini anlatmak için:  “Liderlik insanlara büyük taslamak değil,  liderlik, herkesin meziyetlerinin ve büyüklüklükleri  olduğunu ve bu meziyetlerin ortaya çıkabileceği bir ortama ihtiyacı olduğunu anlamaya yönelik olduğuna inanmaktır. " dedi. “Liderlik tanımımız budur. Liderliğin insanlar yönetmek ile aynı olduğunu düşünmüyoruz.

WEF ve Aine Cain, Business Insider

Hiç yorum yok: