Meme dansitesi nedir?
Meme dokusu, bağ dokusu, süt salgı bezleri ve yağ dokusu karışımından oluşur. Bağ dokusu ve süt salgılayan bezlerin yağa oranı yüksek ise meme dens veya yoğun olarak kabul edilir. Meme dansitesi yaş ile beraber düşmektedir. Ancak kısa vadede çoğu kadında değişiklik göstermez.
Yoğun meme yapısına sahip olduğumu nerden anlayabilirim?
Meme dansitesi mamografinizi değerlendiren radyolog tarafından belirlenir. Mamografiyi inceleyen radyoloji uzmanı meme yapısının A/B/C/D (1/2/3/4) kategorilerinden hangisine ait olduğuna görüntüde yağ oranına göre görsel olarak karar verir.
A-1: Tamama yakın yağ dokusundan oluşmaktadır (%75-100 )
B-2: Yama tarzında seyrek fibroglandüler doku (%50-75)
C-3: Heterojen yoğun (%25-50)
D-4: İleri derecede yoğun (%0-25)
Meme dansitesi neden önemli?
Yoğun meme yapısına sahip olma meme kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Ayrıca yoğun meme yapısı mamografi filminde meme kanserini saptamayı zorlaştırmaktadır. Yoğun meme alanları mamografi üzerinde açık renk gözükmekte, selim ve habis kitleler benzer şekilde mamografide açık renkte izlenmektedir. Bu örtüşmeden dolayı beyaz üzerinde beyaz bir yapıyı saptamak güçleşmektedir.
Yoğun meme yapısına sahipsem hala mamografi çektirmelimiyim?
Mamografi incelemesi meme kanserinin ölümü azalttığı gösterilmiş tek incelemedir. Pek çok kanser yoğun meme dokusuna sahip olsanız bile mamografide izlenebilir. Bu yüzden yoğun meme yapısına sahip olsanız bile mamografi çektirmeniz önerilir. Ancak bu inceleme ultrason ve muayene ile desteklenmelidir.
Yoğun memelerde mamografiden daha iyi olan inceleme yöntemi var mıdır?
Ultrason ve manyetik rezonans görüntülemede mamografide izlenmeyen bazı kitlelerin saptanabildiğini bilmekteyiz. Tarama amaçlı ultrason ve MR incelemelerin maliyeti sigorta kuruluşları tarafından karşılanmayabilir.
Meme yapım yoğun değil ise ne yapmalıyım?
Meme yapınız yoğun olmasa bile hekimlerin önerisi ile ilave incelemeler gerekebilir. Pozitif aile öyküsü göğüs bölmesine yapılmış olan ışın tedavisi gibi faktörler riskinizi arttırabilir. Düşük risk grubunda olsanız bile kendi kendine meme muayenesi ile tüm kitleleri saptamanız olanaklı değildir. Meme yapısının büyük olması ve memenin sert olması kendi kendine meme muayenesi duyarlılığını düşürmektedir. 40 yaşından sonra tedbir amaçlı düzenli muayene ve görüntüleme önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder